Okul öncesi eğitimden ilkokula geçiş süreci, çocuklar için önemli bir dönemdir ve doğru bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda okul öncesi eğitimi alan çocukların ilkokula geçiş sürecine daha rahat adapte olduklarını göstermektedir.
İlkokula geçiş sürecinde çocukların fizikse ve motor gelişimleri, duygusal, sosyal gelişimleri, dil gelişimi ve öz bakım becerilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirme çocuklar arasında karşılaştırma yapılmadan her çocuk için bireysel olarak yapılmalıdır.
İlkokula başlama yaşı geçiş sürecini belirleyen en önemli kriterlerden biridir. Çocuğun gelişim düzeyine göre değerlendirilmelidir. Uzmanlar tarafından yapılan ilkokula hazır bulunuşluk testleri ve okul öncesi öğretmen gözlemleri değerlendirme için önemlidir. Test sonucunda geliştirilmesi gereken alanlar belirlenerek okul öncesi dönemde bu becerilerin geliştirilmesi hedeflenebilir.
Okul seçimi her çocuk için bireysel karar verilen bir süreç olmalıdır. Çocuğun bireysel ihtiyaçları ve özellikleri ile okulun sunduğu imkanlar değerlendirilmelidir. Her çocuk için bireysel karar verilmelidir.
Her çocuğun okula uyum süreci birbirinden farklıdır. Bazı çocuklar okul değiştirmeye çok hazırken bazı çocuklar anneden ya da eski okulundan ayrılmaya hazır olmayabilir. Okulun fiziki ve sosyal yapısı, öğretmeni ile kurduğu bağ ve sınıf arkadaşlarıyla etkileşimi uyum sürecinde önemli bir yer tutar. Okula uyum sürecinde okul ve aileler birlikte ilerlemelidir.
Okul değiştirmek çocuklar için hem heyecanlı hem de kaygı verici olabilir. Bu sebeple okul seçimi yapıldıktan sonra çocuğu bu değişime hazırlamak önemlidir. Oryantasyon sürecinde okulun gezilmesi, öğretmeni ile tanışması kaygıları azaltabilir.
İlkokula geçiş ile birlikte çocuğun daha özgür olduğu başka bir süreç başlar. Bu sebeple ilkokula geçiş duygusal açıdan büyük bir adımdır. Organize olabilme, sorumluluk alma, arkadaşlık ilişkileri ve duygularını ifade etme konularında desteklenebilir.
Okul öncesi eğitiminde temel becerileri kazanması ve eksik kalan becerilerin uygun planlama ile tamamlanması çocuğun okul sürecine uyumunu hızlandıracaktır. İlkokula başlamadan önce çocuğa göz muayenesi yaptırılması önemlidir. Çocuğun okul başarısını etkileyebilecek varsa görme sorunları daha hızlı tedavi edilebilir.
Aileler geçiş sürecinde önemli rol oynamaktadır. Geçiş sürecinde okul ile iş birliği içinde olunması çocuğun okula ve öğretmenine alışmasını hızlandırır.